Naslovna Uncategorised Ko (treba da) bira Ninov roman godine

Ko (treba da) bira Ninov roman godine

Vladimir Tabašević, dobitnik Ninove nagrade za 2018. godinu i jedan od potpisnika poziva na bojkot Ninove nagrade, kaže da roman Saše Ilića nije bio najbolji u konkurenciji. Smeta mu kontekst u kom je roman nagrađen.

Tabašević smatra da dugo postoji kulturna hegemonija u dodeli Ninove nagrade. On je imao strategiju.

“Kulturna hegemonija dugo postoji i ja sam imao strategiju da se postavim naspram nje, da je subvertiram: Da primim nagradu, pa da je prosledim nekome koga smataram da je zavređuje i da deo novca tamo usmerim i prokažem one koji se predstavljaju kao kulturni hegemoni, carevi koji su goli”, rekao je Tabašević u emisiji “Oko” RTS-a.

Aleksandar Gatalica je dobitnik Ninove nagrade za roman godine 2012. On je čitao roman Saše Ilića, ali ga nije pročitao do kraja.

“Ambiciozno je pisan, ali nije problem u romanu, već onome što je izvan korice romana”, rekao je Gatalica, koji je juče ujutru na sajtu RTS-a predložio rešenje za ovogodišnju dodelu nagrade.

“Predložio sam da se raspusti žiri i da se sledeće godine dodele dve Ninove nagrade, jer je žiri nekompetentan, u njemu su relativni početnici u ocenjivanju romana godine i mislim da je velika zabluda da svaka osoba iz kulture može da procenjuje roman godine. Mislim da čak ni ja nisam kompetentan, iako sam pisac”, rekao je Gatalica. 

Kaže da ne treba da postoje “porodice”.

“Mislim da je upadljivo koliko je nagrada u porodici, a ne treba da bude nikakvih proodica. Danas sam vrlo ovlašno gledao po internetu. Ilić i Teofil Pančić, iako on nije glasao za njega, ali glasao je za taj milje, pojavljuju se u Peščaniku, u Autonomiji, u Krokodilu. Suviše je sumnjivo. Zar nije bolje da ne bude sumnje?”, pita Gatalica.

On nudi i foto-robot člana žirija: Osoba koja prepoznaje roman i glasa uprkos tome što je protiv njegovih političkih nazora i što ga nikad ne bi stavio na policu.

Ističe i da je problem što pisci namenski pišu za neki žiri. Tako je naveo da je jedan od članova prošlogodišnjeg žirija Lani Bastašić rekao da treba da nastavi tako da piše i da će onda dobiti Ninovu nagradu. Tako ne sme da bude, poručuje Gatalica.

Prebrojavanje krvnih zrnaca 

Urednik kulture u NIN-u Dragan Jovićević kaže da već osam godina, koliko on radi u tom nedeljniku, postoji polemika uoči dodele nagrade.

“Ja sam navikao i pre toga, kada sam radio u Danasu, na tu buru koja postoji od kada se dodeljuje nagrada, uvek se prebrojavaju krvna zrnca, da li ima žena, sa koje strane Drine su…”, rekao je Jovićević.

Objašnjava da je procedura izbora žirija uvek ista.

“Ja predlažem kolegijumu članove žirija, pa ih kolegijum bira. Nikad nije bilo problema. Prethodnim članovima su ove godine istekli mandati, predložio sam nekoliko imena, a izabrali su ih članovi kolegijuma u kom su Milan Ćulibrk, Vesna Mališić, Jelena Stevović i ja”, objasnio je Jovićević.

Kaže da članovi žirija ispunjavaju određene kriterijume – bave se pisanom rečju, prate književnost, pažljivi su čitaoci i znaju da donesu sud.

Jovićević je ukazao i da su mnogi od onih koji su pozvali na bojkot poslali svoje romane, odnosno kandidovali ih za Ninovu nagradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments