Naslovna Uncategorised Najvažnije ličnosti, događaji i objekti kulture Srbije na jednom mestu

Najvažnije ličnosti, događaji i objekti kulture Srbije na jednom mestu

Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture i informisanja za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva rekao je da je ideja o “Vremenskoj liniji” nastala kada se planirala izradu “Pretraživača kulturnog nasleđa”.

“Zajedno sa kabinetom premijerke Ane Brnabić razmatrali smo tada da li može da se napravi neka vrsta ‘hakatona’ gde bi se mladi programeri, studenti, i start-ap kompanije bavile izradom ‘Vremenske linije’, istakao je Masliković, navodi se u saopštenju.

“Odlučeno je ipak da to bude u jednoj ustanovi kulture koja se dugo bavi istraživanjem i radom i poseduje infrastrukturu za razvoj projekta, s obzirom da se na ‘Vremenskoj liniji’ nalaze činjenice, verifikovani podaci i informacije”, dodao je Masliković.

Prema rečima direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuka Vukićevića, projekat ima za cilj da na internetu na jednom mestu predstavi najznačajnije ličnosti, događaje i objekte srpske kulture.

Vukićević je ukazao da “Vremenska linija” obuhvata period od praistorije do današnjih dana i tako predstavlja kontinuitet, domete i širinu kulture Republike Srbije i Srba koji žive van naše države.

“Želja nam je bila da odrednice mogu da se pretražuju prema zahtevima korisnika, tako da će sajt omogućiti označavanje”, rekao je Vukićević.

“Ostavili smo mogućnost da budu definisani različiti tagovi”, istakao je Vukićević i napomenuo da je posebno određen tag za žene koje su bile aktuelne na polju kulture. Prilikom tagovanja dobija se i pregled željenog sadržaja, dodao je Vukićević.

Mogućnost predlaganja novih odrednica

“‘Vremenska linija’ domaćim i stranim korisnicima predstavlja kulturno nasleđe i stvaralaštvo, kao i kulturno nasleđe i stvaralaštvo srpskog naroda van matice. Time želi da se ukaže na kontinuitet, širinu i domete srpske kulture i kulture Republike Srbije, kao i da se podstakne njihovo dalje proučavanje i dijalog o njima”, ukazuje se u saopštenju resornog ministarstva.

Projekat trenutno sadrži više od 1.600 pojedinačnih odrednica, ilustrovanih odgovarajućim fotografijama i audio-vizuelnim materijalima i povezanih kako međusobno tako i sa spoljašnjim izvorima. Odrednice su predstavljene na srpskom jeziku, na ćiriličkom i latiničnom pismu, a veći deo sadržaja je preveden i na engleski jezik. Planira se da sve odrednice budu dostupne na engleskom, a zatim i na drugim svetskim jezicima.

“Vremenska linija” može da se pretražuje prema kategorijama, određenim prema oblastima kulturne i umetničke delatnosti (arhitektura, audio-vizuelne umetnosti, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, književnost, kulturno nasleđe, manifestacije, mediji, muzika, nauka, ustanove).

Sadržaj se razvija u skladu sa principima obuhvatnosti, reprezentativnosti i dostupnosti širokom krugu korisnika. Projekat je u ovom trenutku u početnoj fazi i otvoren je za kontinuirano unapređivanje

U skladu sa tim, “Vremenska linija” sadrži opciju za predlaganje novih odrednica ili dopunu postojećih, čime se omogućava da svi zainteresovani ponude svoje predloge i sugestije, koje bi doprinele tome da “Vremenska linija” u što većoj meri odgovori na zadatak predstavljanja i promišljanja celine kulture naše zemlje i naroda.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je učestvovao i u razvijanju interaktivne mape kulture Srbije, kao segmenta Pretraživača kulturnog nasleđa i tom prilikom je sarađivao sa Ministarstvom kulture i informisanja i Republičkim geodetskim zavodom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments