Šta predstavljaju dpf filteri na automobilima i zašto su tako važni

0
134
ciscenje dpf filtera

Upravljanje motornim vozilima zahteva maksimalan oprez, poštovanje propisa i pravila, ali i odgovorno ponašanje prema drugim učesnicima i okruženju. Društvena odgovornost potiče i od ekološke zaštite prirode, odnosno u smislu automobila praćenja nivoa emitovanja izduvnih gasova u atmosferu. Dpf filteri upravo su način da se smanji emitovanje štetnih čestica preko auspuha, pa je pravilno čišćenje dpf filtera imperativ sprečavanja ekoloških katastrofa.

Servis dpf filtera treba da se vrši povremeno, odnosno u proseku na svakih pređenih 300 kilometara, a čak i manje ako se radi o motornim vozilima koja se koriste za kraće relacije, uz česta kočenja, stajanja i kretanja. Čišćenje dpf filtera mora se realizovati od strane iskusnih servisa, nikako na svoju ruku i bez konsultacija sa profesionalcima u ovoj oblasti.

Dpf filteri su važan faktor ispravnog stanja automobila i održivosti okruženja

Skraćenica „DPF“ označava „Diesel Particulate Filter“, kao inovacija namenjena smanjenu emitovanja štetnih gasova u okruženju. Kako veliki broj čestica putem auspuha može imati uticaj koji je negativan i po zdravlje ljudi, a istovremeno vazduh čini zaprljanim, a okruženje zagađenim, čišćenje dpf filtera je neophodnost današnjice.

Radi se o delovima automobila koji su namenjeni prečišćavanju tokova vazduha, kao i zadržavanju materija u predelu filtera, bez kretanja ka atmosferi. Vremenom, dolazi do nagomilavanja materija, što zahteva čišćenje dpf filtera, jer u suprotnom će se morati zameniti. Kako je to skupo ulaganje, čak i investicija koja košta nekoliko hiljada evra, dok je za čišćenje dpf filtera cena između 100 i 200 evra, jasno je da je značajna i finansijska prednost njihovo redovno održavanje.

Servis dpf filtera prati njihovu ispravnost, stepen zaprljanosti i zapušenja

Dpf filteri sastoje se od 6 kvalitetnih senzora, koji imaju zadatak da prate nivo emitovanih gasova koji se kreću iz motora do auspuha ka prirodnoj sredini. U situacijama kada dođe do nagomilavanja čestica i zapušenja, znak da je čišćenje dpf filtera potrebno jeste lampica koja se uključuje neposredno u blizini pokazivača za stanje goriva, uključena svetla i slično. Svih 6 senzora daje „znak“ kakvo je stanje sa filterom, kada se tačno meri nivo pritiska, pepela, čađi i drugih čestica u svim delovima.

U trenutku kada dpf filteri dođu u stanje zapušenosti, glavni računar uključuje lampicu da je potrebno pojačati izoštrenost vožnje, što povećava i temperaturu, kada se vrši samostalna regeneracija. Ipak, kada nivo čađi pređe granicu u kojoj uz jaču brzinu i visoku temperaturu može da se spaljuje bez goriva i akcije vozača, potrebno je izvršiti prečišćavanje. Servis dpf filtera najpouzdaniji je način da se uspostavi prava dijagnoza stanja automobila, kao i ispravnosti svih delova. U tom domenu, proverava se testiranjem i koliko su dpf filteri zaprljanji, a nakon čišćenja i da li su spremni za ponovnu upotrebu.

Čišćenje dpf filtera značajna je aktivnost za njihovu višegodišnju neometanu upotrebu bez potreba za zamenom i složenijom popravkom. U pitanju su važni delovi automobila koji daju ne samo ispravno stanje i pouzdano upravljanje, već i održivost okruženja bez negativnih efekata i zagađenja putem intenzivnih i često obimnih izduvnih gasova. Servis dpf filtera pokazaće realno stanje i kakvi su procesi neophodni za sigurnu i odgovornu vožnju.