Naslovna Zdravlje Zašto se javljaju bolovi u zglobovima

Zašto se javljaju bolovi u zglobovima

Bol nikom ne prija, kakav god on bio. Većina odraslih ljudi u nekom periodu života oseti bol u leđima i generalno zglobovima. Kada je u pitanju bol u zglobovima on nimalo nije prijatan  a osim toga dovodi i do otežanog kretanje osobe i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko bol u zglobovima potraje može doći do raznih komplikacija a da se to ne bi dogodilo najbolje je pravovremeno reagovati. 

Zbog čega je zdravlje kostiju i zglobova bitno

Svi znamo da je ljudski skelet sačinjen od kostiju a one su povezane pomoću zglobova. Upravo zbog postojanja zglobova osoba može da se kreće. Pa eto i odgovora na pitanje zašto je važno da brinemo o kostima i zglobovima.  Jako je bitno da o zdravlju kostiju brinemo ne samo kad dođemo do određenog perioda života i starosti ili dođe do neke kompikacije koje će nam otežati kretanje već je potrebno brinuti tokom čitavog života. Zanemarivanje kostiju i zglobova može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Šta možemo učiniti a da toga ne dođe? Unosom potrebnih nutrijenata, fizičkom aktivnošću, redovnim kontrolama zdravlja možemo uticati preventivno i sprečiti pojavu raznih oboljenja poput osteoporoze, artritisa i drugo. Tako recimo unosom biofar šumeće tablete kalcijum i vitamin D3 kao dodatku ishrani obezbediće dovoljne količine vitamina D i minerala kalcijuma za zdravlje kostiju. Osim toga vitamin D3 održava pravilnu apsorpciju kalcijuma u organizmu. 

Bolovi u leđima često se javljaju i to najviše zbog istegnutih mišića ali i zbog bolnih zglobova. Zglobovi u našem telu imaju veliku funkciju ali i uticaj na funkcionisanje kičme. Kada osetimo bol u donjem delu leđa najverovatnije su sakroilijačni zglobovi koji se nalaze na mestu spajanje kičme i karličnih kostiju upaljeni ili oštećeni. Kada primetimo bol u vratima i leđima koji je često praćen ukočenošću razlog mogu biti fasetni zglobovi koji se nalaze između kičmenih pršljenova sa njihove zadnje strane. 

Šta je spinalni artritis

Imamo nogo tipova artiritisa a većina njih diretno ugrožavaju kičmu. Kada spomenuti sakroilijačni i fasetni zglobovi ugrožavaju funkciju kičme onda imamo pojavu spinalnog artritisa tj. upale ovih zglobova. Razlog zbog kog dolazi do spinalnog artritisa jeste gojaznost, dijabetes, jaka respiratorna infekcija a često može biti i nasledno. Forme spinalnog artritisa mogu biti osteoartritis, reumatoidni artritis i spondiloartritis. 

Zbog osteoartritisa zglobovi u telu počinju da se razlažu i troše i to uzrokuje jake upale i bol. Na primer prilikom pokreta bolovi počinju da budu intezivniji a u slučaju kičme bolovi nastaju prilikom savijanja ili okretanja tela. Usled nemogućnosti odlaska kod doktora u tim trenucima kada bol krene da vas obuzima uvek je dobro imati u kući određeni preparat koji možete namazati u slučaju jakih bolova i upala. Crevil crevni konjski balzam sa chilijem 250ml je tip preparata koji opušta bol i zagreva mesto aplikacije. 

Pored osteoartrtisa imamo i reumatoidni artritis koji se definiše kao autoimuno oboljenje a to znači da imuni sistem greškom detektuje sluzokožu zglobova kao opasno tkivo i uništava ga. Često i zglobovi u blizini kičme budu zahvaćeni njime. 

Za spondiloartritis svojstven je takođe upalni proces i bolovi u kičmi i zglobovima. 

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments