Naslovna Vesti U novoj sezoni Bogdan Roščić želi da Bečku operu otvori svima, posebno...

U novoj sezoni Bogdan Roščić želi da Bečku operu otvori svima, posebno mladima

Već skoro dva meseca kultura i umetnost deluju iz virtuelnog prostora. Medijska inauguracija novog direktora Bečke državne opere Bogdana Roščića istovremeno je i vežba u mogućnostima digitalnog spektakla. Planirana analogna pres-konferencija ustupila je mesto izrežiranoj scenskoj neposrednosti. 

“Mora se učiniti sve da se ova kuća, ono što je njena suština, dovede do najvišeg scenskog kvaliteta. Sve drugo je – sve drugo”, kaže Roščić.

Nije jednostavan zadatak, ne samo zbog neizvesne sezone zbog više sile. Tu je i pritisak tradicije – Roščić nastavlja liniju velikih muzičkih imena na čelu Bečke državne opere, kao Gustav Maler, Rihard Štraus, Herbert fon Karajan, Lorin Mazel ili Jan Holender. Šta donosi nova sezona?

“Ne radi se o Ginisovoj knjizi rekorda, biti nov ili prvi, neke od stvari su vrlo često igrane, ne samo u ovoj kući, nego na celom svetu: obnovljeno, staro, modernizovano, scenski osveženo. To je jedno. Drugo je da će u narednom funkcionalnom petogodišnjem periodu, svake godine fokus biti na po jednoj produkciji Mocarta, Vagnera i autora s početka 20. veka. Treće se sastoji od niza pojedinačnih projekata – otvoriti kuću za sve, za mladu publiku, za one koji do sada možda uopšte nisu dolazili u operu. Prva sezona donosi i komade koji su daleko od glavnih operskih tokova. Mislim da o komercijalnosti ne treba da razmišljamo, komercijalnost ovde nije presudna”, izjavio je Roščić.

Od Pučinijeve Madam Baterflaj i Verdijeve Travijate, do dva vrhunca iduće sezone – Vagnerovog Parsifala u postavci Kirila Serebrenikova i Ane Netrepko, kao Verdijeve Ledi Magbet. Šta je težište nove uprave: muzika ili scenski izraz? 

“Opera je pozorište. Nivo jedne umetničke kuće je nedeljiv. Ne može se uzeti jedan element ukupnog umetničkog izraza i reći sad je to dovoljno! Čuvena izreka Gustava Malera, koju često citiram, jeste da čisti muzički uspesi na jednoj sceni nisu, nažalost, nikakvi uspesi. I zbog toga ne može biti oduzimanja i razdvajanja, jer svaka produkcija, u svakom aspektu mora da radi ka najvišem efektu”, smatra Roščić.

Takav je plan, ali s obzirom na epidemiju, vremena su neizvesna. Malo sreće je svima potrebno, ne samo u teatru. Novom direktoru Bečke opere treba poželeti mnogo uspeha.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments