Naslovna Vesti Pismo Udruženja dramskih umetnika Ministarstvu finansija

Pismo Udruženja dramskih umetnika Ministarstvu finansija

U Srbiji, prema podacima Koordinacionog odbora, ima ukuno 2.373 samostalna umetnika koji cy nakon izbijanja epidemije i uvođenja vanrednog stanja ostala bez izvora prihoda.

Udruženje dramskih umetnika Srbije reagujući na odluku o rebalansu budžeta u kome nije bilo mesta za kulturu, poslalo je pismo Ministarstvu finansija. 

Ovo ydruženje je odmah po uvođenju vanrednog stanja uputio apel Ministarstvu kulture, ukazavši na tešku situaciju u kojoj su se našli svi oni koji nemaju stalan angažman u pozorištima te su obustavom igranja predstava ostali bez primanja. UDUS je tada zatražio konkretnu pomoć od po 30.000 dinara mesečno za sve koji su imali potpisane ugovore sa pozorištima.

Ministarstvo kulture je nedavno prihvatilo taj predlog proširivši ga na sve slobodne umetnike i predložilo Vladi Srbije isplatu mesečne pomoći u naredna tri meseca.

UDUS u tom obraćanju pita Ministarstvo finansija da li su “prepoznali predlog Ministarstva kulture i informisanja” i ako jesu “kada će i kako to biti realizovano”?

U UDUS-u su zbunjeni odlukom Ministarstva finansija “da u potpunosti ignoriše predlog Ministarstva kulture imajući u vidu da su deo iste Vlade, pa se čak nisu ni oglasili tim povodom”.

Inače, budžetom Srbije za 2020. godinu je za kulturne delatnosti predviđeno 0,73 odsto ukupnog državnog budžeta, što je procentualno nešto manje nego 2019. godine (0,74 odsto). Od ukupno 13,28 milijardi dinara, predviđenih za kulturu i informisanje, na kulturne delatnosti odlazi 9,8 milijardi, a za medijsku oblast 3,4 milijarde dinara.

Reprezentativna umetnička udruženja najavljuju da će ce uskoro oglasiti zvaničnim saopštenjem povodom novonastale situacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments