Naslovna Vesti Šta će biti sa Kolarčevom Zadužbinom

Šta će biti sa Kolarčevom Zadužbinom

Sve je počelo u Parizu osamdesetih, a danas se obeležava u 120 zemalja. Jedna od najpoznatijih i najstarijih Zadužbina, Zadužbina Ilije Kolarca, jeste i hram muzike naše zemlje.

Nije prvi put da se postavlja pitanje gašenja Zadužbine zbog nedostatka novca, ali ovoga puta korona je pojačala problem. Programi za nastavak rada postoje, ali se ne zna da li će se realizovati.

“Najhitnije je pokrivanje troškova koji su gubitak u poslovanju zbog okolnosti u situaciji u kojoj smo se našli. Preko 32 miliona je gubitak Kolarca u prethodnom periodu. Trajno finansiranje znači deo zarade zaposlenih gde pokrivanje troškova programa koji su besplatni”, navodi Jasna Dimitrijević, upravnica Kolarčeve zadužbine.

Posebnu pažnju privlači sala Kolarca, poznata po odličnoj akustici.

Na toj sceni nastupala su najznačajnija imena svetske muzike, a u publici sedeli najposvećeniji ljubitelji muzike. Zbog toga je važno kako će se rešiti status Kolarca.

Uz stalne nastupe Beogradske filharmonije i posebne novogodišnje koncerte, Kolarac su proslavili i Stefan Milenković, Nemanja Radulović a uvek pred punom salom nastupali i svetski pijanisti koji u okviru koncertnih serijala ne zaobilaze Kolarčevu Zadužbinu.

Predlozi za finansijsku podršku stižu, a konkretna pomoć očekuje se od Vlade Srbije.

“Sigurno će biti finansijska podrška u kratkom periodu da Kolarac opstane a za dugoročno ćemo videti za drugačiji sistem podrške zadužbini, partnerstvo, kako bi oni mogli da se oslone na državu u nekom dužem periodu”, navodi Ana Ilić, savetnica predsednice Vlade RS.

Večeras Radio Beograd muzikom vodi na najpoznatije scene na otvorenom – u Park dvorca Šenbrun u Beču, Veronsku arenu ali i na Ušće i Tašmajdan u Beogradu. Srećan rođendan muzike!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments