Naslovna Vesti Šta će biti sa Kolarčevom Zadužbinom

Šta će biti sa Kolarčevom Zadužbinom

Sve je počelo u Parizu osamdesetih, a danas se obeležava u 120 zemalja. Jedna od najpoznatijih i najstarijih Zadužbina, Zadužbina Ilije Kolarca, jeste i hram muzike naše zemlje.

Nije prvi put da se postavlja pitanje gašenja Zadužbine zbog nedostatka novca, ali ovoga puta korona je pojačala problem. Programi za nastavak rada postoje, ali se ne zna da li će se realizovati.

“Najhitnije je pokrivanje troškova koji su gubitak u poslovanju zbog okolnosti u situaciji u kojoj smo se našli. Preko 32 miliona je gubitak Kolarca u prethodnom periodu. Trajno finansiranje znači deo zarade zaposlenih gde pokrivanje troškova programa koji su besplatni”, navodi Jasna Dimitrijević, upravnica Kolarčeve zadužbine.

Posebnu pažnju privlači sala Kolarca, poznata po odličnoj akustici.

Na toj sceni nastupala su najznačajnija imena svetske muzike, a u publici sedeli najposvećeniji ljubitelji muzike. Zbog toga je važno kako će se rešiti status Kolarca.

Uz stalne nastupe Beogradske filharmonije i posebne novogodišnje koncerte, Kolarac su proslavili i Stefan Milenković, Nemanja Radulović a uvek pred punom salom nastupali i svetski pijanisti koji u okviru koncertnih serijala ne zaobilaze Kolarčevu Zadužbinu.

Predlozi za finansijsku podršku stižu, a konkretna pomoć očekuje se od Vlade Srbije.

“Sigurno će biti finansijska podrška u kratkom periodu da Kolarac opstane a za dugoročno ćemo videti za drugačiji sistem podrške zadužbini, partnerstvo, kako bi oni mogli da se oslone na državu u nekom dužem periodu”, navodi Ana Ilić, savetnica predsednice Vlade RS.

Večeras Radio Beograd muzikom vodi na najpoznatije scene na otvorenom – u Park dvorca Šenbrun u Beču, Veronsku arenu ali i na Ušće i Tašmajdan u Beogradu. Srećan rođendan muzike!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments