Naslovna Vesti "Slikar poetskog nadahnuća" u Galeriji RTS-a

“Slikar poetskog nadahnuća” u Galeriji RTS-a

Izložba, prva u galerijskom prostoru u Takovskoj 10 posle višemesečne pauze zbog epidemije kovidom 19, budi sećanje na čoveka i slikara, koji je kulturi kojoj pripada, ostavio delo koje se ne sme zaboraviti.

Na otvaranju održanom uz sve mere zaštite posetilaca, govorili su autor izložbe Zdravko Vučinić i Zorica Šujica, član Upravnog odbora i Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a.

“Olujić se utapa u veliku porodicu beogradske škole slikanja, koja je negovala lepotu oblika i forme. Ti pojmovi su bili oslonac i pratilac njegovih uverenja, još više, bili su mu i ostali stvaralački imperativ”, istakao je istoričar umetnosti Zdravko Vučinić.

Milivoj Olujić, akademski slikar (1926 – 2012), bio je svestrana umetnička ličnost. Slikarstvo je učio kod Ivana Tabakovića, Ljubice Cuce Sokić, Koste Hakmana i Nedeljka Gvozdenovića. Pripadao je grupi umetnika školovanih u duhu najbolje tradicije Pariske škole.

Specijalističke studije iz oblasti grafike završio je kod Boška Karanovića. Stvarao je u različitim slikarskim tehnikama, od ulja na platnu, do grafike, pastela, crteža, a fotografije njegovih dela često su objavljivane u štampi. Radio je i kao istaknuti likovni pedagog. Bio je član ULUS-a. 

Tematski okviri njegovog stvaralaštva takođe su široki i između ostalog obuhvataju vedute, mrtve prirode, aktove, portrete, pejsaže i prikaze arhitekture crkava.

Izložba će biti otvorena svakog dana za posetioce (od 10 do 20 časova) do 26. jula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments