Naslovna Vesti “Slikar poetskog nadahnuća” u Galeriji RTS-a

“Slikar poetskog nadahnuća” u Galeriji RTS-a

0
257

Izložba, prva u galerijskom prostoru u Takovskoj 10 posle višemesečne pauze zbog epidemije kovidom 19, budi sećanje na čoveka i slikara, koji je kulturi kojoj pripada, ostavio delo koje se ne sme zaboraviti.

Na otvaranju održanom uz sve mere zaštite posetilaca, govorili su autor izložbe Zdravko Vučinić i Zorica Šujica, član Upravnog odbora i Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a.

“Olujić se utapa u veliku porodicu beogradske škole slikanja, koja je negovala lepotu oblika i forme. Ti pojmovi su bili oslonac i pratilac njegovih uverenja, još više, bili su mu i ostali stvaralački imperativ”, istakao je istoričar umetnosti Zdravko Vučinić.

Milivoj Olujić, akademski slikar (1926 – 2012), bio je svestrana umetnička ličnost. Slikarstvo je učio kod Ivana Tabakovića, Ljubice Cuce Sokić, Koste Hakmana i Nedeljka Gvozdenovića. Pripadao je grupi umetnika školovanih u duhu najbolje tradicije Pariske škole.

Specijalističke studije iz oblasti grafike završio je kod Boška Karanovića. Stvarao je u različitim slikarskim tehnikama, od ulja na platnu, do grafike, pastela, crteža, a fotografije njegovih dela često su objavljivane u štampi. Radio je i kao istaknuti likovni pedagog. Bio je član ULUS-a. 

Tematski okviri njegovog stvaralaštva takođe su široki i između ostalog obuhvataju vedute, mrtve prirode, aktove, portrete, pejsaže i prikaze arhitekture crkava.

Izložba će biti otvorena svakog dana za posetioce (od 10 do 20 časova) do 26. jula.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име