Naslovna Vesti "Slikar poetskog nadahnuća" u Galeriji RTS-a

“Slikar poetskog nadahnuća” u Galeriji RTS-a

Izložba, prva u galerijskom prostoru u Takovskoj 10 posle višemesečne pauze zbog epidemije kovidom 19, budi sećanje na čoveka i slikara, koji je kulturi kojoj pripada, ostavio delo koje se ne sme zaboraviti.

Na otvaranju održanom uz sve mere zaštite posetilaca, govorili su autor izložbe Zdravko Vučinić i Zorica Šujica, član Upravnog odbora i Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a.

“Olujić se utapa u veliku porodicu beogradske škole slikanja, koja je negovala lepotu oblika i forme. Ti pojmovi su bili oslonac i pratilac njegovih uverenja, još više, bili su mu i ostali stvaralački imperativ”, istakao je istoričar umetnosti Zdravko Vučinić.

Milivoj Olujić, akademski slikar (1926 – 2012), bio je svestrana umetnička ličnost. Slikarstvo je učio kod Ivana Tabakovića, Ljubice Cuce Sokić, Koste Hakmana i Nedeljka Gvozdenovića. Pripadao je grupi umetnika školovanih u duhu najbolje tradicije Pariske škole.

Specijalističke studije iz oblasti grafike završio je kod Boška Karanovića. Stvarao je u različitim slikarskim tehnikama, od ulja na platnu, do grafike, pastela, crteža, a fotografije njegovih dela često su objavljivane u štampi. Radio je i kao istaknuti likovni pedagog. Bio je član ULUS-a. 

Tematski okviri njegovog stvaralaštva takođe su široki i između ostalog obuhvataju vedute, mrtve prirode, aktove, portrete, pejsaže i prikaze arhitekture crkava.

Izložba će biti otvorena svakog dana za posetioce (od 10 do 20 časova) do 26. jula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments