Naslovna Vesti Matija Bećković: Crnu Goru stvorio pesnik Njegoš, to je dovoljno da bude...

Matija Bećković: Crnu Goru stvorio pesnik Njegoš, to je dovoljno da bude spasena

Matija Bećković je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da su najveće komplimente srpskom jeziku davali stranci.

“Veliki poljski pesnik Adam Mickjevič je kazao da je srpski po svojoj melodioznosti italijanski među slovenskim jezicima. A Laza Kostić recimo, koje opevao Crnu Goru, je rekao da srpski jezik spada u tri najvažnija jezika na svetu, a najlepši je od svih”, rekao je Matija Bećković.

Navodi da je grandiozna melodija stvorila srpsku narodnu poeziju i zadivila čitav svet, i da smo preko nje ušli u Evropu.

“Kada je Gete čitao čitao naše narodne pesme, on je rekao da narod koji ima takvu poeziju zaslužuje bolju istorijsku sudbinu i da ne zaslužuje da bude rob”, rekao je Bećković.

Akademik je rekao da je Crnu Goru stvorio pesnik Petar Drugi Petrović Njegoš, koji je sada aktuelniji nego onda kada je pisao.

“To je dovoljno da ona bude spasena i da borba protiv te i takve poezije bude uzaludna, pogotovo kad dobija iracionalne oblike”, rekao je Bećković.

Matija Bećković je, govoreći o poeziji, rekao da je danas važnije kojim jezikom govorite nego šta govorite.

“Ali uprkos tome, poezija preživljava, jer mi smo pesnički narod. Možda jedinstven u svetu i želja za poezijom u našem narodu nikad nije umrla. Pa i sada, kad se čini da niko ne piše i ne čita, pojavili su se mobilni telefoni na kojima piše i ko nikad nije pisao”, naveo je Matja Bećković.

Dodaje: “Pesnik je sin jezika. Jezkik je naša nevidljiva crkva, još nerazorena i nepodeljena, svaka reč u njoj je samojavna ikona radi našega spasa objavljena. Tebalo bi sačuvati svaku reč”.

Ističe da to nije lako u naše doba kada su mali jezici na neki način ugrođeni i zamenjeni komunikacijom od sto reči na jednom jeziku kojim se svi sporazumevaju.

“Ali poeziju nikad niko nije pisao, sem na maternjem jeziku. Tako se ona i zove maternji jezik čovečanstva”, rekao je akademik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments