Naslovna Vesti Matija Bećković: Crnu Goru stvorio pesnik Njegoš, to je dovoljno da bude...

Matija Bećković: Crnu Goru stvorio pesnik Njegoš, to je dovoljno da bude spasena

Matija Bećković je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da su najveće komplimente srpskom jeziku davali stranci.

“Veliki poljski pesnik Adam Mickjevič je kazao da je srpski po svojoj melodioznosti italijanski među slovenskim jezicima. A Laza Kostić recimo, koje opevao Crnu Goru, je rekao da srpski jezik spada u tri najvažnija jezika na svetu, a najlepši je od svih”, rekao je Matija Bećković.

Navodi da je grandiozna melodija stvorila srpsku narodnu poeziju i zadivila čitav svet, i da smo preko nje ušli u Evropu.

“Kada je Gete čitao čitao naše narodne pesme, on je rekao da narod koji ima takvu poeziju zaslužuje bolju istorijsku sudbinu i da ne zaslužuje da bude rob”, rekao je Bećković.

Akademik je rekao da je Crnu Goru stvorio pesnik Petar Drugi Petrović Njegoš, koji je sada aktuelniji nego onda kada je pisao.

“To je dovoljno da ona bude spasena i da borba protiv te i takve poezije bude uzaludna, pogotovo kad dobija iracionalne oblike”, rekao je Bećković.

Matija Bećković je, govoreći o poeziji, rekao da je danas važnije kojim jezikom govorite nego šta govorite.

“Ali uprkos tome, poezija preživljava, jer mi smo pesnički narod. Možda jedinstven u svetu i želja za poezijom u našem narodu nikad nije umrla. Pa i sada, kad se čini da niko ne piše i ne čita, pojavili su se mobilni telefoni na kojima piše i ko nikad nije pisao”, naveo je Matja Bećković.

Dodaje: “Pesnik je sin jezika. Jezkik je naša nevidljiva crkva, još nerazorena i nepodeljena, svaka reč u njoj je samojavna ikona radi našega spasa objavljena. Tebalo bi sačuvati svaku reč”.

Ističe da to nije lako u naše doba kada su mali jezici na neki način ugrođeni i zamenjeni komunikacijom od sto reči na jednom jeziku kojim se svi sporazumevaju.

“Ali poeziju nikad niko nije pisao, sem na maternjem jeziku. Tako se ona i zove maternji jezik čovečanstva”, rekao je akademik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments