Naslovna Vesti Sećanje na Zorana Rankića – "Zbogom zauvek, odmah se vraćam"

Sećanje na Zorana Rankića – “Zbogom zauvek, odmah se vraćam”

Zbogom zauvek, odmah se vraćam, jedan je od bezbroj aforizama Zorana Rankića koga šira javnost pamti samo po ulogama Nikole Kalabića u Poslednjem činu i Popare iz serije Srećni ljudi.

Rankić je bio srpski televizijski i pozorišni glumac, dramski pisac, reditelj, aforističar, satiričar, pesnik, slikar grafičar.

Višedecenijski prijatelji kažu da je bio izuzetno častan, buntovan, brižan, strog, detinjast, duhovit, furioznog temperamenta.

“Na početku našeg druženja rekao mi je jednu magičnu rečenicu: Svi ljudi su u jednom čoveku i jedan čovek je u svim ljudima. Ni jedan čovek nije crno-beo. Ja sam ga pitala, a kakvi ste vi? Umem lako da planem, lako da se iznerviram, da nikada ne oprostim. Kažu da sam težak čovek ali niko ne može da kaže da ne valjam”, navela je autorka monografije Zvezdana Stanković.

Sa rediteljem Borom Draškovićem drugovao je od rane mladosti a poslovno ih je spojio Jonesko u Sarajevu pedesetih godina prošlog veka.

“Čega god se setim sa Zoranom uvek je, čini mi se, neka radosna vest. Kada smo radili u Beogradu za televiziju sa Brankom Plešom koji je tada bio na vrhuncu, radili smo Hemingvejevu dramu. Zoran mu je bio glavni partner i Pleša je onako u jednom trenutku potpuno iznenađen i radostan rekao: ‘Gde ste sakrivali ovog glumca‘”, seća se reditelj Boro Drašković.

Ljiljana Lašić i Zoran Rankić bili su partneri u dvadeset predstava.

“Sa svojom epskom širinom u svoje uloge je unosio nebo a skupljao se kada je pisao aforizme. I u jednom i u drugom bio je najbolji. Žao mi je što ga više nema”, rekla je Ljiljana Lašić.

Ime Zorana Rankića je u antologiji srpske satire i aforistike. Glumac je s najvećim brojem književnih nagrada. Čedomir Mirković je njegovu poeziju poredio sa Lazom Kostićem a Momo Kapor njegove drame sa Acom Popovićem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments