Naslovna Vesti Mali prijatelji Jana Fabra u Narodnom muzeju

Mali prijatelji Jana Fabra u Narodnom muzeju

Sve što radi, Jan Fabr radi koncentrisano i sa puno strasti. Tokom tri decenije gradi prepoznatljiv profil autora koji širom sveta režijom, koreografijom i likovnim radovima intrigira publiku.

Pred posetioce Narodnog muzeja stigao je svet insekata. Prvi prijatelji Jana Fabra u detinjstvu bili su pauci, združili su se u podrumu u koji je odlazio po kazni. Tu je napravio i svoju prvu umetničku laboratoriju.

“Životinje su najbolji lekari i filozofi na svetu i danas možete od njih mnogo da naučite. Ne zaboravite išli smo na Mars a živimo sa bićima koja su milionima godina starija od nas, koja su kompjuteri, memorija naše vrste. Juče kada sam video izložbu osetio sam da sam još inspirisan i ushićen svetom buba”, priča Jan Fabr.

Decenijama kroz serijale crteža i skulpture “fantastičnih insekata” analizira i komentariše naše aktivnosti i emocije. Fabr nas mami u svoj svet u kojem vodi bitku za konačnu lepotu.

“Misija umetnika je da odbrani ranjivost, krhkost lepote, samim tim on brani ranjivost i nežnost ljudske vrste”, navodi autor.

U umetničkom opusu Jan Fabr slavi i maštu i instinkt. Istražuje večne teme kao što su život i smrt.

Praznik malih prijatelja ključ je za razumevanje vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, ali i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments