Naslovna Vesti Mali prijatelji Jana Fabra u Narodnom muzeju

Mali prijatelji Jana Fabra u Narodnom muzeju

Sve što radi, Jan Fabr radi koncentrisano i sa mnogo strasti. Tokom tri decenije gradi prepoznatljiv profil autora koji širom sveta režijom, koreografijom i likovnim radovima intrigira publiku.

Pred posetioce Narodnog muzeja stigao je svet insekata. Prvi prijatelji Jana Fabra u detinjstvu bili su pauci, združili su se u podrumu u koji je odlazio po kazni. Tu je napravio i svoju prvu umetničku laboratoriju.

“Životinje su najbolji lekari i filozofi na svetu i danas možete od njih mnogo da naučite. Ne zaboravite išli smo na Mars a živimo sa bićima koja su milionima godina starija od nas, koja su kompjuteri, memorija naše vrste. Juče kada sam video izložbu osetio sam da sam još inspirisan i ushićen svetom buba”, priča Jan Fabr.

Decenijama kroz serijale crteža i skulpture “fantastičnih insekata” analizira i komentariše naše aktivnosti i emocije. Fabr nas mami u svoj svet u kojem vodi bitku za konačnu lepotu.

“Misija umetnika je da odbrani ranjivost, krhkost lepote, samim tim on brani ranjivost i nežnost ljudske vrste”, navodi autor.

U umetničkom opusu Jan Fabr slavi i maštu i instinkt. Istražuje večne teme kao što su život i smrt.

Praznik malih prijatelja ključ je za razumevanje vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, ali i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments