Naslovna Vesti Koji autori su našli svoje mesto u "Deset vekova srpske književnosti"

Koji autori su našli svoje mesto u “Deset vekova srpske književnosti”

Među delima je prvi srpski moderni roman “Bespuća” Veljka Milićevića, takođe naši prvi romani o gradskom životu. O Beogradu i o Užicu pisao je Milutin Uskoković. Tu je i Vinaverova studija o Lazi Kostiću. 

“U jedanaestom kolu u jedanaestoj godini s 11 knjiga smo odabrali drame, pripovetke, romane, Antologiju građanske poezije i knjige dvojice naših savremenika, tako da obeležavamo 80 godina života Matije Bećkovića i 90 godina života Dragoslava Mihailovića”, ističe urednik edicije akademik Miro Vuksanović.

Dragoslav Mihailović kaže da je još u osnovnoj školi doneo odluku da će biti pisac.

“Bogami, prvu knjigu nisam objavio do skoro 30. godine, a evo sad sam dočekao da uđem u ovako značajnu ediciju”, navodi Mihailović.

Buru u Hrvatskoj izazvalo je što se Marin Držić našao u antologiji srpske književnosti.

“Smatramo da književnost Starog Dubrovnika, književnost Dubrovačke republike, koja je samosvojna, ali koja je i nastala na štokavskom narečju, koje je najbliže istočnohercegovačkom dijalektu koji je Vuk uzeo kao osnovu našeg savremenog književnog jezika, pripada našoj književnosti, a pripada istovremeno i književnosti hrvatskog književnog korpusa”, pojašnjava Vuksanović.

Ovo je, kako kaže Vuksanović, i vekovna hronika, pokazuje kako se međusobno dopunjuju i uvećavaju civilizacijski slojevi.

Antologija je prikaz razvoja srpske književnosti, od usmene i žitijske do savremene, od 12. veka do danas, a pošto je reč o otvorenom projektu, i pisci koji danas kvalitetom osvajaju književnu scenu moći da se nađu u njoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments