Naslovna Vesti Kako izgleda kad Studenica postane digitalna

Kako izgleda kad Studenica postane digitalna

U vidu interaktivne instalacije i eksponata, kroz projekat “Digitalna Sudenica”, predstaljene u autentičnoj građevini iz vremena Save Nemanjića, pred posetiocima su informacije o istoriji svetinje iz 13. veka.

“Sve što je sačuvano u Studenici reprezentuje da je srpska sredina još od vremena Stefana Nemanje bila otvorena prema najznačajnijim umetničkim tokovima u tadašnje vreme u Evropi”, kaže akademik Miodrag Marković.

Rodonačelnik dinastije Nemanjića, Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, u studeničkom manastirskom kompleksu podigao je hram posvećen Bogorodici.

Studenički iguman bio je njegov sin Rastko Nemanjić, u monaštvu Sava. Za njegovo vreme oslikan je hram izuzetno vrednim živopisom. Pored čuvenog Studeničkog raspeća Bogorodičin hram odlikuje prvi ktitorski natpis na srpskom jeziku.

Da je Studenica jedan od naših najznačajnijih manastira raške škole i mnogo toga još o svetinji za radoznale u tehnologiji proširene stvarnosti “Digitalne Studenice”.

“Jako su dobre reakcije ljudi koji vide ovo mesto, posete turista. Može mnogo toga da se nauči za kratko vreme. To je interesantno da deca nauče na način na koji starije generacije nisu učile u svoje vreme”, ističe teolog i iguman Tihon Rakićević.

Izuzetno vredne freske crkve posvećene Bogorodičinim roditeljima, svetiteljima Joakimu i Ani, čiji je ktitor kralj Milutin, biće predstavljene u novom digitalnom projektu Studenice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments