Naslovna Vesti Dodeljene nagrade "Radoje Domanović" za satiru

Dodeljene nagrade “Radoje Domanović” za satiru

Radivoje Bojičić ukazao je da se satira danas najčešće povezuje sa aforizmom.

“Ja savetujem svojim mlađim kolegama da se drže formule koje sam se ja držao. Dakle treba da se bave i ostalim književnim vrstama, a takođe i da prate život i kroz dnevno komentarisanje događaja koje živimo”, kaže Bojičić.

Nenad Necić naveo je da su, na neki način, satiričari buntovnici i sebe, takođe, smatra buntovnikom.

“Radim jedan posao koji je, možda, nespojiv sa pisanjem satiričnih romana. Naime, ja sam funkcioner u pravosuđu, a eto pišem satirične romane”, dodaje Necić. 

Najboljim knjigama satire na srpskom jeziku u 2019. godini proglašene su “Krstareće misli” Miroslava Sredanovića, “Berači polena” Nebojše Lapčevića, “Etičko čišćenje” Pop D. Đurđeva, te “Paradigmanoja” Pavla Teofilovića, kao i “Šinjeli” Vojislava M. Minića i “Istine” Mila G. Lazarevića.

Priznanje “Ekselencija satire”, koje se dodeljuje najboljim stranim i srpskim satiričarima u regionu i dijaspori dobili su Valentin Dimitrov iz Bugarske, Jovo Nikolić iz Republike Srpske, Fabricio Karamanja iz Italije i Hasijer Agire iz Španije.

Posebnim priznanjem “Radoje Domanović” za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je prof. dr Mališa Stanojević, za prevode srpskih satiričara na mađarski jezik Svetislav Nedučić i za afirmaciju i popularizaciju humora i satire prof. dr Dimitrije Panfilov.

O dobitnicima jednog od najznačajnijih priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments