Naslovna Vesti Dodeljene nagrade "Radoje Domanović" za satiru

Dodeljene nagrade “Radoje Domanović” za satiru

Radivoje Bojičić ukazao je da se satira danas najčešće povezuje sa aforizmom.

“Ja savetujem svojim mlađim kolegama da se drže formule koje sam se ja držao. Dakle treba da se bave i ostalim književnim vrstama, a takođe i da prate život i kroz dnevno komentarisanje događaja koje živimo”, kaže Bojičić.

Nenad Necić naveo je da su, na neki način, satiričari buntovnici i sebe, takođe, smatra buntovnikom.

“Radim jedan posao koji je, možda, nespojiv sa pisanjem satiričnih romana. Naime, ja sam funkcioner u pravosuđu, a eto pišem satirične romane”, dodaje Necić. 

Najboljim knjigama satire na srpskom jeziku u 2019. godini proglašene su “Krstareće misli” Miroslava Sredanovića, “Berači polena” Nebojše Lapčevića, “Etičko čišćenje” Pop D. Đurđeva, te “Paradigmanoja” Pavla Teofilovića, kao i “Šinjeli” Vojislava M. Minića i “Istine” Mila G. Lazarevića.

Priznanje “Ekselencija satire”, koje se dodeljuje najboljim stranim i srpskim satiričarima u regionu i dijaspori dobili su Valentin Dimitrov iz Bugarske, Jovo Nikolić iz Republike Srpske, Fabricio Karamanja iz Italije i Hasijer Agire iz Španije.

Posebnim priznanjem “Radoje Domanović” za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je prof. dr Mališa Stanojević, za prevode srpskih satiričara na mađarski jezik Svetislav Nedučić i za afirmaciju i popularizaciju humora i satire prof. dr Dimitrije Panfilov.

O dobitnicima jednog od najznačajnijih priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments