Naslovna Vesti Stihovi koji se čitaju, vole i uvode najmlađe u čaroliju knjige

Stihovi koji se čitaju, vole i uvode najmlađe u čaroliju knjige

Jovan Jovanović Zmaj je umeo da priđe deci, da ih toplim rečima zagrli, pouči, ali i nasmeje i razveseli. Njegovi stihovi žive, čitaju se, vole, ali i uvode najmlađe u čaroliju knjige.

Pisci Gordana Maletić i Branko Stevanović odlučili su da njihov izbor otvori pesma “Zgodno mesto”.

“On govori o tom fantastičnom nekom osećanju, eteričnom, kako kaže, koje obuzima čitaoca dok čita, on pri tom misli na malo dete, izražava se vrlo jednostavnim rečnikom i objašnjava taj fenomen čitanja, na jedan zaista izuzetno lep način”, navodi Gordana Maletić, priređivač knjige.

Težili su da u zbirci budu zastupljene pesme koje nisu odstupale od originala.

“Kao što dan odmiče od jutra do večeri, tako smo mi pesme poređali od nekakvog rođenja deteta, njegovog poverenja u majku, u svoju najbližu okolinu, preko igrovnosti, duhovitih pesama, sve do onih zrnaca mudrosti koji su povezani u čuvenom Zmajevom – Nevenu”, navodi Branko Stevanović, priređivač knjige.

Zmaj je brinuo o deci, ne kao strogi pedagog, već kao blagi otac. Na njegovim pesmama odrasle su generacije čitalaca i pisaca, ne samo zbog vedrine, već i lepote jezika i čestitog i dobrog pogleda na svet.

Poznata su i imena dobitnika nagrada 63. Zmajevih dečjih igara. Upravni odbor Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre doneo je odluku da se ove godine Nagrada za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za decu dodeli mr Miroslavu Radonjiću, teatrologu iz Novog Sada i Đačkoj sceni “Šarene iskrice” iz Novog Sada.

“Zmajev pesnički štap” i čast da otvori 63. Junske programe Zmajevih dečjih igara pripali su Sonji Ćirić, književnici iz Beograda.

Priznanja će dobitnicima biti uručena na svečanosti 22. juna 2020. godine u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments