Naslovna Vesti Stihovi koji se čitaju, vole i uvode najmlađe u čaroliju knjige

Stihovi koji se čitaju, vole i uvode najmlađe u čaroliju knjige

Jovan Jovanović Zmaj je umeo da priđe deci, da ih toplim rečima zagrli, pouči, ali i nasmeje i razveseli. Njegovi stihovi žive, čitaju se, vole, ali i uvode najmlađe u čaroliju knjige.

Pisci Gordana Maletić i Branko Stevanović odlučili su da njihov izbor otvori pesma “Zgodno mesto”.

“On govori o tom fantastičnom nekom osećanju, eteričnom, kako kaže, koje obuzima čitaoca dok čita, on pri tom misli na malo dete, izražava se vrlo jednostavnim rečnikom i objašnjava taj fenomen čitanja, na jedan zaista izuzetno lep način”, navodi Gordana Maletić, priređivač knjige.

Težili su da u zbirci budu zastupljene pesme koje nisu odstupale od originala.

“Kao što dan odmiče od jutra do večeri, tako smo mi pesme poređali od nekakvog rođenja deteta, njegovog poverenja u majku, u svoju najbližu okolinu, preko igrovnosti, duhovitih pesama, sve do onih zrnaca mudrosti koji su povezani u čuvenom Zmajevom – Nevenu”, navodi Branko Stevanović, priređivač knjige.

Zmaj je brinuo o deci, ne kao strogi pedagog, već kao blagi otac. Na njegovim pesmama odrasle su generacije čitalaca i pisaca, ne samo zbog vedrine, već i lepote jezika i čestitog i dobrog pogleda na svet.

Poznata su i imena dobitnika nagrada 63. Zmajevih dečjih igara. Upravni odbor Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre doneo je odluku da se ove godine Nagrada za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za decu dodeli mr Miroslavu Radonjiću, teatrologu iz Novog Sada i Đačkoj sceni “Šarene iskrice” iz Novog Sada.

“Zmajev pesnički štap” i čast da otvori 63. Junske programe Zmajevih dečjih igara pripali su Sonji Ćirić, književnici iz Beograda.

Priznanja će dobitnicima biti uručena na svečanosti 22. juna 2020. godine u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments