Naslovna Vesti Spektakularni onlajn koncert – umetnici iz Srbije, Kine, Italije i Turske zajedno...

Spektakularni onlajn koncert – umetnici iz Srbije, Kine, Italije i Turske zajedno svirali Betovena

Muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta su već nešto slično izveli sa numerom Bela ćao, kao podršku italijanskom narodu u borbi protiv Kovida-19. Oni su, svako iz svog doma, uživo odsvirali ovu numeru i taj poduhvat, tehnički veoma zahtevan, obavljen je uspešno, ovaj video je obišao i oduševio svet, a mnoge strane televizije su ga emitovale. 

Sada se otišlo korak dalje, jer su uz umetnike iz Srbije, u isto vreme svirali i pevali i umetnici filharmonije iz Italije, Opere i baleta iz Turske i horovi iz Kine. Svako, opet iz svog doma, priključio se na internet i svirao i pevao zasebno, a u Operi SNP-a su sva njihova onlajn uključenja sabirali tehničari u jedan signal i emitovali na Jutjub kanalu teatra. U projektu kakav do sada nije viđen u svetu, učestvovalo je 30 muzičara i 22 pevača.

Oni su, nešto posle 21 čas, zajedno odsvirali Odu radosti Ludviga van Betovena, u godini u kojoj se obeležava 250 godišnjica njegovog rođenja. Pre toga, u 20.30, počeo je prenos i preko skajpa na Jutjub kanalu gde se kratko posebno predstavio svaki teatar.

Specijalno za RTS, uoči koncerta, govorili su i neki od učesnika.

„U pandemiji koronavirusa, nastavljamo da se bavimo našom umetnošću, muzikom i da dopiremo do publike. Dopiremo do celog sveta sa prijateljima iz dalekih zemalja i to je najlepše u ovom projektu. Ostanite kod kuće, ali zajedno i sa muzikom”, rekla je Sezge Enjuseni, operska pevačica iz Turske. 

„Muzika zaista može da bude lek za naša osećanja i našu dušu. Zato mislim da je ovo najvažniji razlog što smo odlučili da muziku delimo sa našom publikom, iako smo kod kuće”, kaže dirigent koncerta Andreas Solinas.

„Najlakši deo ovoga puta je muzička priprema, znači muzičari se kod kuće pripremaju. Pripremaju svoje deonice i to je ovoga puta najlakše. Najteže će biti tehnička podloga za sve to”, izjavio je Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Internet spektakl prenosio je i RTS na RTS PlanetiKoncert je, istovremeno, bio prenošen i u Italiji, Turskoj i Kini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments