Naslovna Vesti Spektakularni onlajn koncert – umetnici iz Srbije, Kine, Italije i Turske zajedno...

Spektakularni onlajn koncert – umetnici iz Srbije, Kine, Italije i Turske zajedno svirali Betovena

Muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta su već nešto slično izveli sa numerom Bela ćao, kao podršku italijanskom narodu u borbi protiv Kovida-19. Oni su, svako iz svog doma, uživo odsvirali ovu numeru i taj poduhvat, tehnički veoma zahtevan, obavljen je uspešno, ovaj video je obišao i oduševio svet, a mnoge strane televizije su ga emitovale. 

Sada se otišlo korak dalje, jer su uz umetnike iz Srbije, u isto vreme svirali i pevali i umetnici filharmonije iz Italije, Opere i baleta iz Turske i horovi iz Kine. Svako, opet iz svog doma, priključio se na internet i svirao i pevao zasebno, a u Operi SNP-a su sva njihova onlajn uključenja sabirali tehničari u jedan signal i emitovali na Jutjub kanalu teatra. U projektu kakav do sada nije viđen u svetu, učestvovalo je 30 muzičara i 22 pevača.

Oni su, nešto posle 21 čas, zajedno odsvirali Odu radosti Ludviga van Betovena, u godini u kojoj se obeležava 250 godišnjica njegovog rođenja. Pre toga, u 20.30, počeo je prenos i preko skajpa na Jutjub kanalu gde se kratko posebno predstavio svaki teatar.

Specijalno za RTS, uoči koncerta, govorili su i neki od učesnika.

„U pandemiji koronavirusa, nastavljamo da se bavimo našom umetnošću, muzikom i da dopiremo do publike. Dopiremo do celog sveta sa prijateljima iz dalekih zemalja i to je najlepše u ovom projektu. Ostanite kod kuće, ali zajedno i sa muzikom”, rekla je Sezge Enjuseni, operska pevačica iz Turske. 

„Muzika zaista može da bude lek za naša osećanja i našu dušu. Zato mislim da je ovo najvažniji razlog što smo odlučili da muziku delimo sa našom publikom, iako smo kod kuće”, kaže dirigent koncerta Andreas Solinas.

„Najlakši deo ovoga puta je muzička priprema, znači muzičari se kod kuće pripremaju. Pripremaju svoje deonice i to je ovoga puta najlakše. Najteže će biti tehnička podloga za sve to”, izjavio je Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Internet spektakl prenosio je i RTS na RTS PlanetiKoncert je, istovremeno, bio prenošen i u Italiji, Turskoj i Kini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments