Naslovna Vesti Šćepanović: Radim na slici za Džulijana Asanža

Šćepanović: Radim na slici za Džulijana Asanža

Vladislav Šćepanović u razgovoru za Tanjug kaže da bi mu bilo zadovoljstvo da putem slikarstva da doprinos promociji slobode misli.

“Sve detalje ću znati do kraja nedelje jer ću se tada čuti sa njima i sve dogovoriti. Fotografija koju sam objavio na Instagramu predstavlja pilot sliku u nastanku koja će biti gotova do petka te ću im je tada i predstaviti”, objašnjava Šćepanović.

Prvi kontakt sa Asanžovim predstavnicima slikar je imao na 57. Bijenalu u Veneciji kada je predstavljao Srbiju sa radom “Enklava” u timu sa Milenom Dragičević i Draganom Zdravkovićem.

“Privukao sam im pažnju jer se bavim političkim slikarstvom, a to je veoma retko. Advokatica gospođa Avila kontaktirala me je da uradim jednu sliku o Asanžovoj borbi. Biće mi drago ako kroz slikarstvo dam dobrinos promociji prava na slobodu misli, dela i informacija”, kaže Šćepanović.

Kako objašanjava, želi da svojim radom predstavi “ovaj novi softverski svet koji preuzima kontrolu nad svima”.

“Voleo bih da kroz umetnost prikažem život i borbu Džulijana Asanža, koji je preko Vikiliksa objavljivao brojna poverljiva dokumenta o kršenjima ljudskih prava i drugim nezakonitim akcijama raznih vlada. O njihovim žrtvama u tim aferama. Oni su pokazali kolika je nesloboda i koliko se na taj način kreira javno mnjenje…”, naglašava Šćepanović.

Kako za Tanjug otkriva, u planu je da sa dramskom spisateljicom Majom Pelević napravi zajednički projekat koji će se baviti upravo ovom temom.

Šćepanović je inače nekadašnji v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a od 1998. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je od 2018. redovni profesor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments