Naslovna Vesti Šćepanović: Radim na slici za Džulijana Asanža

Šćepanović: Radim na slici za Džulijana Asanža

Vladislav Šćepanović u razgovoru za Tanjug kaže da bi mu bilo zadovoljstvo da putem slikarstva da doprinos promociji slobode misli.

“Sve detalje ću znati do kraja nedelje jer ću se tada čuti sa njima i sve dogovoriti. Fotografija koju sam objavio na Instagramu predstavlja pilot sliku u nastanku koja će biti gotova do petka te ću im je tada i predstaviti”, objašnjava Šćepanović.

Prvi kontakt sa Asanžovim predstavnicima slikar je imao na 57. Bijenalu u Veneciji kada je predstavljao Srbiju sa radom “Enklava” u timu sa Milenom Dragičević i Draganom Zdravkovićem.

“Privukao sam im pažnju jer se bavim političkim slikarstvom, a to je veoma retko. Advokatica gospođa Avila kontaktirala me je da uradim jednu sliku o Asanžovoj borbi. Biće mi drago ako kroz slikarstvo dam dobrinos promociji prava na slobodu misli, dela i informacija”, kaže Šćepanović.

Kako objašanjava, želi da svojim radom predstavi “ovaj novi softverski svet koji preuzima kontrolu nad svima”.

“Voleo bih da kroz umetnost prikažem život i borbu Džulijana Asanža, koji je preko Vikiliksa objavljivao brojna poverljiva dokumenta o kršenjima ljudskih prava i drugim nezakonitim akcijama raznih vlada. O njihovim žrtvama u tim aferama. Oni su pokazali kolika je nesloboda i koliko se na taj način kreira javno mnjenje…”, naglašava Šćepanović.

Kako za Tanjug otkriva, u planu je da sa dramskom spisateljicom Majom Pelević napravi zajednički projekat koji će se baviti upravo ovom temom.

Šćepanović je inače nekadašnji v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a od 1998. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je od 2018. redovni profesor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments