Naslovna Vesti Povratak pirotskog pozorišta na letnjoj sceni tvrđave

Povratak pirotskog pozorišta na letnjoj sceni tvrđave

Prazna sedišta, ugašena svetla na pozornici, neuobičajena tišina u sali već su tromesečni prizor pirotskog narodnog pozorišta. Glumci kažu da im veoma nedostaje uobičajeni ambijent, ali da ni u vanrednim okolnostima nisu sedeli skrštenih ruku.

Glumac Narodnog pozorišta u Pirotu Aleksandar Radulović kaže da je u prošlosti bilo i kuga, kolera i groznica, ali je pozorište preživelo.

“Mi smo se naravno trudili da se u tom trenutku osećamo i korisnim i damo ono što je moguće do nas. Tako da su na Jutjub kanalu pozorišta izbačene predstave koje je odgledalo nešto više od 3.000 ljudi”, ističe Radulović.

Dodaje da su pozdravne poruke i poruke “ostanite kod kuće”, preporuke za čitanje glumaca, videlo nešto više od četiri hiljade ljudi.

Premeštanje pozorišta u virtuelno okruženje je prelazno rešenje, ali glumci imaju druge nedoumice u ovom periodu.

“Naš posao je vrlo specifičan. Šta znači socijalna ili fizička razdvojenost dva glumca na sceni. Kako mislite da uradite Romea i Juliju sa udaljenosti od dva metra. Prosto, neke stvari su nemoguće”, ističe Radulović.

Protekla tri meseca zaposleni u pozorištu iskoristili su za uređenje sale, sređivanje fundusa i slične aktivnosti.

“U međuvremenu smo razmišljali i o početku rada na novoj predstavi. Nažalost, u periodu mart, april i maj trebalo je da završimo jednu našu predstavu. Naravno, sve je to otpalo, tako da za sada sve te planove malo pomeramo”, napominje direktor pozorišta Gradimir Filipović.

Dok se glumci ne vrate na scenu a publika u salu, pozorišta će tražiti nove prostore. Srećom, Piroćanci o tome ne moraju da brinu.

Autentični ambijent srednjovekovne tvrđave iz druge polovine 14. veka, ovog leta biće alternativna pozorišna scena. Međutim, za pirotske glumce, zidine tvrđave nisu neistraženi prostor, jer su prošle godine publici priredili izuzetan doživljaj igrajući tamo “Hasanaginicu”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments