Neobičan poklon koji možete da darujete i voljenoj osobi i poslovnim partnerima – zlatnik je idealan dar za sve prilike

0
127
dukati cena

Kada dođe do kupovine poklona koji bi trebalo da pošalju određenu poruku, odnosno da pokažu koliko Vam ta osoba znači, teško se dolazi na ideju šta bi taj poklon trebalo da bude.

Ista situacija je i sa poslovnim saradnicima ili dragim kolegama koji odlaze u penziju. Univerzalno rešenje za ovo je kupovina zlatnika koji se mogu pronaći u svim boljim zlatarama.

Vrste i cena zlatnika

Zlatnici cena – zavisi od više faktora. Prvi je finoća i kvalitet zlata od kojih se izrađuju zlatnici, jer se za njih uvek koristi isključivo najfinije zlato. Drugi je sama težina zlatnika, a na tržištu se mogu naći zlatnici težine od dva grama, pa sve do onih teških 14 grama. Treći faktor koji utiče na cenu zlatnika je sama komplikovanost izrade, ali i gravura na zlatniku.

U našim zlatarama se najčešće mogu kupiti gravirani zlatnici različitih veličina. Oni se mogu naći unapred pripremljeni, sa religijskim i patriotskim motivima. Sa druge strane ovakvih zlatnika možete ugravirati posvetu. Znajte da ako kupujete ovakav zlatnik cena je veća ako naručite i graviranje posvete sa druge strane.

Druga vrsta zlatnika koji se mogu kupiti u našim zlatarama su kovani zlatnici. Za kovani zlatnik cena je najniža jer se na njemu ne mogu vršiti nikakve dorade i graviranja. Oni su često u dve boje i njihova lepota je baš u tome što se motiv koji je iskovan na njemu posebno ističe. I ovi zlatnici se najčešće rade sa religijskim motivima.

Novina na našem tržištu su foto zlatnici. Cena ovakvog jednog zlatnika je najviša, upravo zbog toga jer se graviranje radi na osnovu skenirane fotografije koju ste prethodno odneli u zlataru. Pošto je za izradu foto zlatnika potrebno više vremena, trebalo bi da ih naručite ranije.

Pored ovakvih, novih zlatnika, postoje i istorijski zlatnici koji su idealan poklon za sve ljubitelje istorije. Kod nas na tržištu investicionog zlata ima najviše zlatnika iz perioda vladavine austrougarskog cara Franca Jozefa. Na tržištu se mogu naći i oni mnogo stariji, još iz srednjeg veka ili iz doba Rimskog carstva. Razlog za to što se ovakvi zlatnici nalaze u slobodnoj prodaji je što je na ovim prostorima istorija puna burnih događaja, smenjivale su se razne vlasti i osvajači, i svi oni su za sobom ostavili neki trag. Za jedan ovakav zlatnik cena je mnogo viša nego za nove, kupljene u zlatari. Tako, na primer, za samo jedan zlatnik Franca Jozefa, moraćete da izdvojite i do hiljadu evra.

Posebna vrsta zlatnika koji se mogu kupiti u Srbiji su ukrasni zlatnici koji se nižu na ogrlice. Oni mogu biti mali, prečnika oko tri centimetra, a mogu se naći i oni veliki, široki gotovo kao ceo dlan.

U kojim prilikama se poklanja zlatnik?

Mnoge su životne prilike u kojima je zlatnik idealan poklon. Počevši od rođenja deteta, kada mu članovi najbliže porodice poklanjaju gravirane zlatnike, zatim krštenja, diplomiranja i odlaska u penziju. Mnoge firme naručuju gravirane zlatnike za svoje poslovne saradnike ili kolege koje odlaze u penziju.