Naslovna Vesti Nedostajući list Miroslavljevog jevanđelja se vraća kući

Nedostajući list Miroslavljevog jevanđelja se vraća kući

Pisano perom u dva stupca, sa 296 minijatura, bojenih četkicom i ukrašenih zlatom, Miroslavljevo jevanđelje je bilo skuplje od samog hrama Sv. Petra i Pavla za koji je izrađeno.

“Pisano je na pergamentu, treba istaći da se jedino povelje Ujedinjenih nacija još pišu na pergamentu. Veoma je rijetko i veoma značajno, možda najznačajniji ćirilični rukopisni spis, sačuvan uopšte”, navodi protojerej stavrofor Darko Pejić.

Tu će kasnije biti i episkopsko sedište Humske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a jevanđelje, odavde, preći čak oko 15.000 kilometara deleći sudbinu srpskog naroda.

Miroslavljeva zadužbina bila je mesto oko koga je pre 800 godina počelo da se razvija naselje, današnje Bijelo Polje. A Jevanđelje, za ovaj hram rađeno, spasavano je tokom vekova i čuvano kao izuzetna dragocenost.

Na Hilandaru je bilo u bogoslužbenoj upotrebi do sredine 19. veka, a potom ga je u manastirskoj biblioteci, pronašao i shvatio o kakvoj se vrednosti radi, Porfirije Uspenski, koji je i odneo 166. list ovog jevanđelja u Kijev, pa u Sankt Peterburg.

Miroslavljevo jevanđelje je poklonjeno kralju Aleksandru Obrenoviću, i tako stiglo u Beograd. U majskom prevratu 1903. mu se gubi trag, ali ga Dobroslav Ružić, kraljev bibliotekar, slučajno pronalazi 1915. i šalje sa dragocenostima u Grčku.

“U Prvom svetskom ratu, srpska vojska je kao jednu od retkih, svetinja svojih, sa sobom ponela Miroslavljevo jevanđelje. I prvo što je uneto u oslobođene srpske krajeve bilo je opet, Miroslavljevo jevanđelje”, objašnjava Pejić.

I tokom Drugog svetskog rata, čudom je spaseno, kada je, u bombardovanju izgorela narodna biblioteka. Skrivano u manastiru Rača na obali Drine i tajno, kroz okupiranu Srbiju, vraćeno u Beograd 1943. gde se i danas čuva, kao naš najstariji i najznamenitiji rukopis.

Miroslavljevo jevanđelje je Unesko, pre petnaest godina, uvrstio u svoju biblioteku “Pamćenje sveta”, među najvrednija dobra ljudske civilizacije. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments