Najvažniji razlog zbog kog je cena zlatnika veća nego cena ostalog nakita

0
105
zlatnik cena

Tradicija poklanjanja zlatnika na našim prostorima je jako duga i održala se i tokom najtežih perioda u našoj istoriji. Koliko god nedaća koja su zadesila teritoriju bivše Jugoslavije bila velika, čak i najsiromašniji sloj stanovništva se trudio da prilikom rođenja deteta ili za krštenje pokloni zlatnik novorođenčetu.

To je zapravo bila prva lična imovina pojedinca koja se čuvala i u najboljem slučaju prenosila sa kolena na koleno. U teškim vremenima ovi zlatnici su se unovčavali i tako bi se porodica izvukla iz krize. Kako je cena zlatnika uvek bila visoka ovo je zaista bio izuzetno vredan poklon.

Običaj poklanjanja zlatnika danas

Već je rečeno da se ovaj običaj poklanjanja zlatnika zadržao sve do danas, mada u manjoj meri nego ranije. Ipak, zlatnici su i dalje odličan poklon za rođenje deteta, babe i tetke ih i dalje, baš kao nekada, ostavljaju u kolevci kada donesu babine, dok ih kumovi poklanjaju na krštenju. Zlatnici se, osim u ovim prilikama, poklanjaju i za diplomiranje, kolegama za odlazak u penziju ili poslovnim saradnicima prilikom obeležavanja važnih jubileja.

Zbog čega je cena zlatnika veća nego cena nakita?

Prilikom kupovine zlatnika mnogi se iznenade njihovom cenom. Prvo treba istaći da su zlatnici i dalje prilično vredan poklon i da ih nikako ne treba upoređivati sa nakitom. Razlog za to je jednostavan – zlatnici se izrađuju od zlata najveće čistoće. Dok se za nakit koristi i četrnaestokaratno zlato, za izradu zlatnika se koristi zlato čistoće od 22 do 24 karata. Ovo je osnovni razlog zbog kog je cena zlatnika daleko veća nego, na primer, cena minđuša iste gramaže.

Kakvi zlatnici se prodaju u našim zlatarama?

Ako želite da nekoj dragoj osobi poklonite zlatnik za neku specijalnu priliku u zlatarama širom Srbije ćete naći veliki izbor ovih novčića. Oni su najčešće izrađeni sa religijskim motivima, na njima su ikone svetaca ili prikazi naših najvećih manastira, grb Srbije, a za jugonostalgičare ima čak i onih sa likom bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Cena zlatnika u zlatarama zavisi od njihove gramaže i načina izrade, a u ponudi se mogu naći oni od 2, pa sve do 14 grama. Prema načinu izrade razlikuju se kovani, gravirani i najnoviji foto zlatnici.

Najjeftiniji su kovani zlatnici na kojima se ne može ništa izgravirati. Oni se često izrađuju u dve boje, odnosno pozadina je crna, kako bi se moiv na zlatniku što bolje video. Ovi zlatnici su sami po sebi jako lepi i efektni i nije im potrebno bilo kakvo ulepšavanje.

Malo skuplji su gravirani zlatnici, na kojima se motivi izrađuju na mašini za graviranje. Oni su praktičniji za firme jer se u sa juvelirom možete dogovoriti da na zlatniku izgravira logo kompanije. Na onima koji već imaju sa jedne strane izgraviran motiv, sa druge strane se može ugravirati posveta.

Najskuplji na tržištu su foto zlatnici. Cena zlatnika koji se izrađuju prema fotografiji je sa razlogom najveća, jer se na cenu zlata dodaje i vreme koje je potrebno za graviranje motiva sa fotografije.