Naslovna Vesti Dan slovenske pismenosti – kako se čuva jezik

Dan slovenske pismenosti – kako se čuva jezik

Očuvanje identiteta održava društvo, a bez jezika nema ni nacije. Spomenici, ulice i datumi posvećeni su osnivačima slovenskog jezika. 

Prvo pismo Slovena, stvorili su Ćirilo i Metodije a njihov rad uz opismenjavanje Slovena bio je doprinos svetskoj kulturi i civilizaciji.

Pojam stari Sloveni označava sve slovenske narode u periodu pre primanja hrišćanstva. Staroslovenski je prvi pisani slovenski jezik na osnovu govora južnih Slovena iz okoline Soluna.

Sloveni obuhvataju veliki deo Evrope i znatan deo Azije, pa samim tim slovenske jezike govori oko tri stotine miliona ljudi. Slovenske jezike delimo na tri grupe:

Istočnoslovenska grupa – ruski, ukrajinski, beloruski

Zapadnoslovenska grupa – poljski, češki, slovački, lužičkosrpski

Južnoslovenska grupa – srpski, bugarski, makedonski, slovenački, bosanski, hrvatski, crnogorski

U vreme kada jezici trpe različite udare i zahtevaju pitanja i posebne odgovore, važno je podsetiti na značaj pisma i narodnog jezika.

O tome da ovaj datum upozorava da su jezik, pismenost i kultura najbolje vezivno tkivo, navodi i ministar kulture.

“Ovaj praznik prilika je da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika koji su kroz tamu vekova često bili jedini a uvek najvažniji zalog opstanka i svetionik za slobodu srpskog naroda”, navedeno je u saopštenju.

Pismo je živo onoliko koliko se primenjuje a jezik se čuva visokim nivoom kulture.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Zdravi obroci dostava: Brza i ukusna rešenja za Vašu zdravu Ishranu

U današnjem brzom ritmu života, održavanje zdrave ishrane postaje izazov, a balansiranje između poslovnih obaveza, porodičnih aktivnosti i fizičkih vežbi često ostaje nedostižan cilj....

Dodatna računarska oprema

U današnjem digitalnom dobu, računari su postali središnji deo našeg svakodnevnog života. Bilo da radimo od kuće, igramo video igre, ili jednostavno surfujemo internetom,...

Zašto je vaša bezbednost i zaštita porodice bitna

Život je neizvestan, a misao o neplaniranim događajima i neželjenim situacijama može biti zastrašujuća. Nijedan od nas ne može predvideti budućnost, ali možemo preduzeti...

Šta nakon provoda?

Jutarnja kafa u boemskim kafićima Nakon uzbudljive noći provoda u Beogradu, možda vam je potrebno malo opuštanja i vraćanje u normalan ritam. Ništa ne može...

Recent Comments