Naslovna Vesti Dan slovenske pismenosti – kako se čuva jezik

Dan slovenske pismenosti – kako se čuva jezik

Očuvanje identiteta održava društvo, a bez jezika nema ni nacije. Spomenici, ulice i datumi posvećeni su osnivačima slovenskog jezika. 

Prvo pismo Slovena, stvorili su Ćirilo i Metodije a njihov rad uz opismenjavanje Slovena bio je doprinos svetskoj kulturi i civilizaciji.

Pojam stari Sloveni označava sve slovenske narode u periodu pre primanja hrišćanstva. Staroslovenski je prvi pisani slovenski jezik na osnovu govora južnih Slovena iz okoline Soluna.

Sloveni obuhvataju veliki deo Evrope i znatan deo Azije, pa samim tim slovenske jezike govori oko tri stotine miliona ljudi. Slovenske jezike delimo na tri grupe:

Istočnoslovenska grupa – ruski, ukrajinski, beloruski

Zapadnoslovenska grupa – poljski, češki, slovački, lužičkosrpski

Južnoslovenska grupa – srpski, bugarski, makedonski, slovenački, bosanski, hrvatski, crnogorski

U vreme kada jezici trpe različite udare i zahtevaju pitanja i posebne odgovore, važno je podsetiti na značaj pisma i narodnog jezika.

O tome da ovaj datum upozorava da su jezik, pismenost i kultura najbolje vezivno tkivo, navodi i ministar kulture.

“Ovaj praznik prilika je da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika koji su kroz tamu vekova često bili jedini a uvek najvažniji zalog opstanka i svetionik za slobodu srpskog naroda”, navedeno je u saopštenju.

Pismo je živo onoliko koliko se primenjuje a jezik se čuva visokim nivoom kulture.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Tunis ili Turska – Poređenje uz koje će izbor biti lakši

Planiranje letovanja zahteva pažljiv izbor destinacije, a izbor između Turske i Tunisa može biti posebno izazovan. Obe zemlje nude jedinstvene atrakcije, prelepe plaže i...

Sta uključuju veliki gradjevinski projekti – Sve što je potrebo da znate

Veliki građevinski projekti su monumentalni poduhvati koji zahtevaju detaljno planiranje, velike resurse i inovativne tehnologije. Ovi projekti ne samo da oblikuju pejzaž naših gradova...

Kako napraviti idealan plan za mršavljenje – Hrono dijeta za fit figuru do leta

Hrono dijeta je postala popularna širom sveta zahvaljujući svom jedinstvenom pristupu ishrani i mršavljenju. Osnova hrono dijete je u sinhronizaciji unosa hrane sa biološkim...

Vodič za učenje muzičkih nota

Muzičke note su osnovni gradivni blokovi muzike, a njihovo učenje je prvi korak ka razumevanju i sviranju muzičkih dela. Bez obzira da li ste...

Recent Comments