Naslovna Zdravlje Zašto se javljaju bolovi u zglobovima

Zašto se javljaju bolovi u zglobovima

Bol nikom ne prija, kakav god on bio. Većina odraslih ljudi u nekom periodu života oseti bol u leđima i generalno zglobovima. Kada je u pitanju bol u zglobovima on nimalo nije prijatan  a osim toga dovodi i do otežanog kretanje osobe i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko bol u zglobovima potraje može doći do raznih komplikacija a da se to ne bi dogodilo najbolje je pravovremeno reagovati. 

Zbog čega je zdravlje kostiju i zglobova bitno

Svi znamo da je ljudski skelet sačinjen od kostiju a one su povezane pomoću zglobova. Upravo zbog postojanja zglobova osoba može da se kreće. Pa eto i odgovora na pitanje zašto je važno da brinemo o kostima i zglobovima.  Jako je bitno da o zdravlju kostiju brinemo ne samo kad dođemo do određenog perioda života i starosti ili dođe do neke kompikacije koje će nam otežati kretanje već je potrebno brinuti tokom čitavog života. Zanemarivanje kostiju i zglobova može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Šta možemo učiniti a da toga ne dođe? Unosom potrebnih nutrijenata, fizičkom aktivnošću, redovnim kontrolama zdravlja možemo uticati preventivno i sprečiti pojavu raznih oboljenja poput osteoporoze, artritisa i drugo. Tako recimo unosom biofar šumeće tablete kalcijum i vitamin D3 kao dodatku ishrani obezbediće dovoljne količine vitamina D i minerala kalcijuma za zdravlje kostiju. Osim toga vitamin D3 održava pravilnu apsorpciju kalcijuma u organizmu. 

Bolovi u leđima često se javljaju i to najviše zbog istegnutih mišića ali i zbog bolnih zglobova. Zglobovi u našem telu imaju veliku funkciju ali i uticaj na funkcionisanje kičme. Kada osetimo bol u donjem delu leđa najverovatnije su sakroilijačni zglobovi koji se nalaze na mestu spajanje kičme i karličnih kostiju upaljeni ili oštećeni. Kada primetimo bol u vratima i leđima koji je često praćen ukočenošću razlog mogu biti fasetni zglobovi koji se nalaze između kičmenih pršljenova sa njihove zadnje strane. 

Šta je spinalni artritis

Imamo nogo tipova artiritisa a većina njih diretno ugrožavaju kičmu. Kada spomenuti sakroilijačni i fasetni zglobovi ugrožavaju funkciju kičme onda imamo pojavu spinalnog artritisa tj. upale ovih zglobova. Razlog zbog kog dolazi do spinalnog artritisa jeste gojaznost, dijabetes, jaka respiratorna infekcija a često može biti i nasledno. Forme spinalnog artritisa mogu biti osteoartritis, reumatoidni artritis i spondiloartritis. 

Zbog osteoartritisa zglobovi u telu počinju da se razlažu i troše i to uzrokuje jake upale i bol. Na primer prilikom pokreta bolovi počinju da budu intezivniji a u slučaju kičme bolovi nastaju prilikom savijanja ili okretanja tela. Usled nemogućnosti odlaska kod doktora u tim trenucima kada bol krene da vas obuzima uvek je dobro imati u kući određeni preparat koji možete namazati u slučaju jakih bolova i upala. Crevil crevni konjski balzam sa chilijem 250ml je tip preparata koji opušta bol i zagreva mesto aplikacije. 

Pored osteoartrtisa imamo i reumatoidni artritis koji se definiše kao autoimuno oboljenje a to znači da imuni sistem greškom detektuje sluzokožu zglobova kao opasno tkivo i uništava ga. Često i zglobovi u blizini kičme budu zahvaćeni njime. 

Za spondiloartritis svojstven je takođe upalni proces i bolovi u kičmi i zglobovima. 

- Advertisment -

Most Popular

Koliko je značajan lepak za parket prilikom ugradnje podova?

Tehnologija postavljanja najboljih i veoma dugotrajnih parketa zasniva se na upotrebi raznovrsnih materijala, kombinovanju tehnika rada i profesionalnom iskustvu majstora. Da bi svaki komad...

Vremenska prognoza Srbija — 100% u realnom vremenu!

Vremenska prognoza Srbija, kakvo je vreme u Srbiji, vreme sutra u Beogradu ili vremenska prognoza Niš. Sve o vremenu u Srbiji saznajte na našem...

Neobičan poklon koji možete da darujete i voljenoj osobi i poslovnim partnerima – zlatnik je idealan dar za sve prilike

Kada dođe do kupovine poklona koji bi trebalo da pošalju određenu poruku, odnosno da pokažu koliko Vam ta osoba znači, teško se dolazi na...

Vrijeme sutra – Historija prognoze vremena

Vrijeme sutra, kakvo će sutra biti vrijeme? Kada su u pitanju planovi ili planiranje nekog događaja, pitanje „kakvo će sutra biti vrijeme“ je neizostavan...

Recent Comments