-5.7 C
New York City
Friday, February 21, 2020
Home Vesti Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva do kraja februara

Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva do kraja februara

Ana Brnabić je navela da je to prvi put da se donosi desetogodišnja strategija.

“To je prvi put da se donosi desetogodišnja strategija koja će trasirati put kako da razvijamo ovaj sektor i kako da pružamo podršku da bismo imali najkvalitetnija saznanja i vina”, rekla je Brnabićeva otvarajući manifestaciju.

Kaže da će strategija pomoći da se Srbija i srpska vina što bolje predstave u svetu.

“Nemate pametnijeg ulaganja nego kada imate potencijal, kada imate nekakvu urođenu ljubav prema tome i kada imate sve više mladih koji se time bave. Imamo zaista vrsne stručnjake i verujem da kroz tu strategiju, kroz ovakve godišnje događaje, da ćemo imati mnogo veći povraćaj na investiciju u narednom periodu”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je vinarstvo izuzetno važan sektor i za naš turizam.

“Vinski turizam u vinske rute su turizam koji je globalno najbrže rastući sektor turizma”, dodala je premijerka.

Predstavnik Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajeta kaže da žele da pošalju sliku svima u svetu da pokažu da imamo stvarno lepa vina, da imamo kvalitetna vina, a da ćemo u narednom periodu sigurno napraviti još bolja.

“A u našem okruženju naša vina su istupila ispred svih. To neću skromno da kažem. I očekujem da u jednom jako kratkom periodu napravimo veliki pomak”, poručio je Rajeta.

Prvi put se vina ocenjuju pomoću aplikacije

Savez vinara i vinogradara Srbije je prošle godine osnovalo 12 udruženja vinara i postavilo kao krovnu instituciju između Vlade Srbije i vinara.

Prvi put u Srbiji ocenjivanje će se pomoću aplikacije koja je napravljena specijalno za ovu manifestaciju i na taj način će se izbeći svaka vrsta nepravilnosti.

Ocenjivaće se vina koja su registrovana u slobodnoj prodaji i proizvode se u Srbiji, a podeljena su u osam kategorija – belo vino od autohtone sorte, belo vino od internacionalne sorte, roze od bilo koje sorte, crveno vino od autohtone sorte, crveno vino od internacionalne sorte, penušava vina (bela, roze, svih stilova), tradicionalna proizvodnja vina (organska vina, biodinamička vina, oranž i ostala vina rađena po nekoj tradicionalnoj metodi) i slatka i aromatizovana vina.

Za ocenjivanje vina prijavilo se 111 vinarija iz Srbije, tako da će biti ocenjeno 295 vina koja su grupisana u ovih osam kategorija.

Svakom vinu je dodeljena šifra i vino će se iznositi u vinskim čašama pred 32 ocenjivača.

Ocenjivači su najbolji srpski enolozi, tehnolozi, somelijeri i profesori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Svi bi trebalo da znaju ove stvari o seksu, a one se ne uče

Nema razloga da edukacija o seksu prestane nakon tinejdžerski dana, pogotovo ako je većina znanja nakon toga donete na osnovu filmova za odrasle. Nedavni...

Pravi magiju, a sigurno ga zapostavljate: Kako pravilno da koristite uvijač za trepavice?

Da li i vi posedujete uvijač za trepavice na koji ste zaboravili da postoji ili mislite da vam ne može pomoći? Ne pravite tu...

Ako ne volite da ih jedete, neka vam postanu “dnevna doza terapije”: Namirnice koje sprečavaju starenje

U borbi protiv preranog starenja, veliku ulogu igra hrana koju svakodnevno konzumiramo Ne kaže se džaba da zdravlje na usta ulazi. Prvi odraz stanja organizma...

Pravi magiju, a sigurno ga zapostavljate: Kako pravilno da koristite uvijač za trepavice?

Da li i vi posedujete uvijač za trepavice na koji ste zaboravili da postoji ili mislite da vam ne može pomoći? Ne pravite tu...

Recent Comments