Naslovna Vesti Spektakularni onlajn koncert – umetnici iz Srbije, Kine, Italije i Turske zajedno...

Spektakularni onlajn koncert – umetnici iz Srbije, Kine, Italije i Turske zajedno svirali Betovena

Muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta su već nešto slično izveli sa numerom Bela ćao, kao podršku italijanskom narodu u borbi protiv Kovida-19. Oni su, svako iz svog doma, uživo odsvirali ovu numeru i taj poduhvat, tehnički veoma zahtevan, obavljen je uspešno, ovaj video je obišao i oduševio svet, a mnoge strane televizije su ga emitovale. 

Sada se otišlo korak dalje, jer su uz umetnike iz Srbije, u isto vreme svirali i pevali i umetnici filharmonije iz Italije, Opere i baleta iz Turske i horovi iz Kine. Svako, opet iz svog doma, priključio se na internet i svirao i pevao zasebno, a u Operi SNP-a su sva njihova onlajn uključenja sabirali tehničari u jedan signal i emitovali na Jutjub kanalu teatra. U projektu kakav do sada nije viđen u svetu, učestvovalo je 30 muzičara i 22 pevača.

Oni su, nešto posle 21 čas, zajedno odsvirali Odu radosti Ludviga van Betovena, u godini u kojoj se obeležava 250 godišnjica njegovog rođenja. Pre toga, u 20.30, počeo je prenos i preko skajpa na Jutjub kanalu gde se kratko posebno predstavio svaki teatar.

Specijalno za RTS, uoči koncerta, govorili su i neki od učesnika.

„U pandemiji koronavirusa, nastavljamo da se bavimo našom umetnošću, muzikom i da dopiremo do publike. Dopiremo do celog sveta sa prijateljima iz dalekih zemalja i to je najlepše u ovom projektu. Ostanite kod kuće, ali zajedno i sa muzikom”, rekla je Sezge Enjuseni, operska pevačica iz Turske. 

„Muzika zaista može da bude lek za naša osećanja i našu dušu. Zato mislim da je ovo najvažniji razlog što smo odlučili da muziku delimo sa našom publikom, iako smo kod kuće”, kaže dirigent koncerta Andreas Solinas.

„Najlakši deo ovoga puta je muzička priprema, znači muzičari se kod kuće pripremaju. Pripremaju svoje deonice i to je ovoga puta najlakše. Najteže će biti tehnička podloga za sve to”, izjavio je Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Internet spektakl prenosio je i RTS na RTS PlanetiKoncert je, istovremeno, bio prenošen i u Italiji, Turskoj i Kini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Koje varijante za životno osiguranje su dostupne u današnjem vremenu?

Osiguranje podrazumeva raznovrsna pokrića rizika u svakodnevnici, koja će pružiti ljudima olakšice, novčane nadoknade i podršku u često stresnim i neželjenim situacijama. Postoji veliki...

Opuštajuća i terapeutska masaža Beograd – sličnosti i razlike tretmana

Postoji veliki broj masaža u modernom vremenu, koje se realizuju sa još različitijim potrebama i ciljevima koje klijenti teže da ispune. Pored sigurnog opuštanja...

Koristi koje obezbeđuje dobijanje polise za putno osiguranje online putem

Popunjavanje obrazaca putem interneta ubrzalo je brojne poslovne procese i olakšale administrativne i brojne druge procedure. Zahvaljujući jednostavnim koracima i efikasnosti inovativnih sajtova u...

Najvažniji razlog zbog kog je cena zlatnika veća nego cena ostalog nakita

Tradicija poklanjanja zlatnika na našim prostorima je jako duga i održala se i tokom najtežih perioda u našoj istoriji. Koliko god nedaća koja su...

Recent Comments