Naslovna Vesti Ono što Bugari imaju u podsvesti, to Srbi rade

Ono što Bugari imaju u podsvesti, to Srbi rade

Kada me je scenograf Miodrag Tabački pozvao u decembru 2018. i pitao da li bih nešto radio sa njim, te da će mi se javiti direktorka, prihvatio sam bez upućivanja u detalje.

Nisam znao da je u pitanju Bugarska.

Tri meseca kasnije javila se Marijana Arsenova, direktorka Državnog muzičkog teatra iz Sofije i predložila saradnju.

Susret u foajeu niškog hotela „Siti” nije prošao nezapaženo. Mnoge kolege sa festivala Teatar na raskršću primetile su da sam u srdačnom razgovoru sa atraktivnom plavušom.

Niko nije primetio i njenog pratioca, šefa dirigenta Julija Damjanova. Brzo smo se dogovorili da u sezoni 2019/20. u Sofiji radimo mjuzikl Violinista na krovu.

Nikada nisam gledao Violinistu na sceni. Ipak, priča o nepredvidivosti života i ljudima koji nastoje da ostanu dosledni samima sebi, bila mi je veoma dobro poznata. U ovom mjuziklu ostvareno je potpuno jedinstvo muzičkog materijala i teksta.

Znao sam da Bugari imaju izvrsne pevače i u to sam se uverio već na prvim probama. Vrlo brzo sam otkrio zašto su mene pozvali: trebao im je reditelj koji pored čitanja muzičke partiture može da se posveti i dramskim zahtevima.

Želeli su novo i drugačije u odnosu na predstave koje izvode na svojoj sceni. A izvodili su gotovo čitav repertoar Endrua Lojda Vebera: Mačke, Bulevar sumraka, Fantom u operi

Kako sam rušio konvencije 

Hodajući ulicama Sofije, razmišljao sam o srpsko-bugarskim pozorišnim i filmskim vezama koje su ostvarene u proteklom periodu.

Rade Marković je, posle filma Kradljivac bresaka, bio veoma popularan u Bugarskoj. Saradnja među pozorištima je, međutim, bila gotovo nevidljiva.

Video sam da Bugari igraju aktuelni svetski repertoar i da u njihovim pozorištima sarađuju umetnici iz Evrope i sveta. Čuveni Bob Vilson trenutno priprema jednu od svojih novih produkcija u Narodnom pozorištu „Ivan Vazov”.

Publika voli pozorište i karte za najpopularnije predstave gotovo da nije moguće nabaviti.

Na probama smo radili brzo i efikasno. Iz stalnog ansambla teatra angažovane su dve potpuno odvojene podele, tako da su u svakom trenutku moji glumci „vrebali” svoju šansu da „prođu” kroz režijske probe.

Ako tome dodamo veliki hor, kao i baletski ansambl za atraktivne koreografske numere plesova u krčmi i na venčanju, na raspolaganju smo imali dobitnu kombinaciju. Bugarski umetnici su me prihvatili s poštovanjem, ali i sa malom zadrškom. Odgovaralo im je znanje, autoritet i nešto što su prepoznavali kao ‘srpski mentalitet’.

Naime, događalo se da u temperaturi probe kažem i po neku reč koja bi rušila konvencije i disciplinu probe. Ugledni novinar Bojko Vasilev mi je objasnio da „ono što Bugari imaju u podsvesti, Srbi rade”, tako da je izražavanje radosti i besa kod srpskih izvođača i umetnika neposrednije, ponekad mnogo direktnije.

Humor teških emocija 

Kada se kaže da Violinista govori o pogromu Jevreja iz carske Rusije, odmah se pomisli da je to drama koja će publici doneti mnogo teških emocija.

Nastojao sam da dobijemo humor, čak i u onim situacijama koje izgledaju bezizlazne. Za mene, to je priča o zajednici koja proslavlja ono što život može da ponudi, čak i onda kada su strahovi i iskušenja nešto što ide ispred.

Uspevali smo da fluentno smenjujemo dursko i molsko raspoloženje, dok sam žanr predstave „gradio” kao tragičnu komediju. Jer, mjuzikl je prava građevina u kojoj svaki sastojak mora da bude tačno doziran.

Približavala se premijera. Izračunao sam da sam u Sofiji bio u sva četiri godišnja doba: počeo sam sa čitaćim probama u proleće, mizanscen sam postavljao u rano leto, koreografske probe su rađene u novembru, završne probe u januaru. Ukupno 35 radnih dana, u kojima su scensko-muzičke probe trajale po šest sati.

Scenograf Miodrag Tabački je izgradio bajkovitu pozornicu, a kostimografkinja Isidora Spasić Moles napravila više od 270 kostima. Sve to je realizovano u radionicama teatra. Impresivan broj, kada pogledamo da naša pozorišta ukidaju pozorišne zanate, a majstore šalju na socijalni program.

Šta sam govorio o politici 

Za mene, veliko iznenađenje je predstavljala izvanredna pažnja koju su vodeći bugarski mediji poklonili mom gostovanju.

Učestvovao sam u udarnim političkim emisijama u kojima sam, pored pitanja o umetničkom razlogu mog boravka, odgovarao i na neizostavna poređenja srpske i bugarske, kako kulturne, tako i političke scene.

Pitali su me i za nestašicu vode u obližnjem gradu Perniku. O tome sam znao preko glavnog dirigenta, koji je iz Pernika svakodnevno dolazio na probe Violiniste sa tekstom da će se preseliti u pozorište.

Na kraju, sve se sklopilo. Četiri premijere koje su odigrane pred prepunom dvoranom od 700 mesta, stajaće ovacije, korpe cveća, hiljadu i jedna ruža, puno emocija i zadovoljstva.

Na predstavi su bili zamenik ministra kulture Bugarske, direktor sofijske Opere, vodeći bugarski novinari i mala ekipa beogradskih prijatelja.

Prve kritike su počinjale sa: „Istinska magija”, „Majstorski postavljena i prekrasno ispevana”… Sofijski Cigular (Violinista) je drugačiji i nov u odnosu na bugarske produkcije mjuzikla. Tome je doprineo srpski autorski tim.

Jedan poznanik mi je preneo da takvu pažnju prema srpskim izvođačima i umetnicima bugarska javnost nije imala od koncerta Lepe Brene.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Advertisment -

Most Popular

Koliko je značajan lepak za parket prilikom ugradnje podova?

Tehnologija postavljanja najboljih i veoma dugotrajnih parketa zasniva se na upotrebi raznovrsnih materijala, kombinovanju tehnika rada i profesionalnom iskustvu majstora. Da bi svaki komad...

Vremenska prognoza Srbija — 100% u realnom vremenu!

Vremenska prognoza Srbija, kakvo je vreme u Srbiji, vreme sutra u Beogradu ili vremenska prognoza Niš. Sve o vremenu u Srbiji saznajte na našem...

Neobičan poklon koji možete da darujete i voljenoj osobi i poslovnim partnerima – zlatnik je idealan dar za sve prilike

Kada dođe do kupovine poklona koji bi trebalo da pošalju određenu poruku, odnosno da pokažu koliko Vam ta osoba znači, teško se dolazi na...

Vrijeme sutra – Historija prognoze vremena

Vrijeme sutra, kakvo će sutra biti vrijeme? Kada su u pitanju planovi ili planiranje nekog događaja, pitanje „kakvo će sutra biti vrijeme“ je neizostavan...

Recent Comments