-5.7 C
New York City
Friday, February 21, 2020
Home Vesti Koji poslovi su se najviše tražili preko Infostuda

Koji poslovi su se najviše tražili preko Infostuda

Tokom prethodne godine preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na 48.893 raspisanih pozicija. U odnosu na 2018. godinu, broj oglasa je porastao za 14 odsto.

Miloš Turinski je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su godinama unazad najtraženiji poslovi u oblasti trgovine i prodaje, IT sektora, administraciji, mašinstvu.

Kada je reč o konkretnim pozicijama, ubedljivo najtraženiji su prodaci, zatim vozači, magacioneri i telefonski operateri.

Prema rečima Turinkog, opada broj ljudi koji se u proseku jave za jedan posao. Pre tri godine u proseku je konkurisalo 95 ljudi, a prošle godine 65.

“To znači da je manje kandidata i da više biraju. Ne konkurišu na sve oglase, nego zaista biraju poslodavce i poziciju”, ukazuje Turinski.

Kada je reč o deficitarnim zanimanjima, Turinski navodi da ubedljivo najviše fali zanatlija – frizeri na prvom mestu, pekari i mesari, autolimari, stolari. 

Napominje da mladi, za razliku od prethodnih generacije, sve više i više cene sebe i svoje znanje i ono što donose u firmu, pa zahtevaju bolje uslove rada.

“Ne žele da rade za bilo koga i za bilo kakvu zaradu, žele da to mesto bude prilagođeno”, ističe Turinski.

Posao se u Srbiji najviše traži putem interneta, kaže Turinski dodajući da su najtraženiji poslodavci, po poslednjoj analizi, kompanije koje dolaze iz inostranstva. 

Uputio je savet svima koji traže posao: “Budite uporni, posla ima, uvek može da se pronađe novi, drugi posao”, rekao je Turinski. 

Ističe da biografiju uvek treba prilagoditi svakom oglasu za posao, i ne slati je sa neprikladnom fotografijom ili informacijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Svi bi trebalo da znaju ove stvari o seksu, a one se ne uče

Nema razloga da edukacija o seksu prestane nakon tinejdžerski dana, pogotovo ako je većina znanja nakon toga donete na osnovu filmova za odrasle. Nedavni...

Pravi magiju, a sigurno ga zapostavljate: Kako pravilno da koristite uvijač za trepavice?

Da li i vi posedujete uvijač za trepavice na koji ste zaboravili da postoji ili mislite da vam ne može pomoći? Ne pravite tu...

Ako ne volite da ih jedete, neka vam postanu “dnevna doza terapije”: Namirnice koje sprečavaju starenje

U borbi protiv preranog starenja, veliku ulogu igra hrana koju svakodnevno konzumiramo Ne kaže se džaba da zdravlje na usta ulazi. Prvi odraz stanja organizma...

Pravi magiju, a sigurno ga zapostavljate: Kako pravilno da koristite uvijač za trepavice?

Da li i vi posedujete uvijač za trepavice na koji ste zaboravili da postoji ili mislite da vam ne može pomoći? Ne pravite tu...

Recent Comments